PubMed Central obligatori

Finalment, aquest desembre passat, s'ha aconseguit aprovar als Estats Units la legislació que obliga als investigadors finançats per fons públics dels Instituts Nacionals de Salut (NIH) a dipositar els articles resultants dels seus projectes dins PubMed Central, el dipòsit digital dels NIH, que els farà públics i accessibles gratuïtament al cap d'un any de la seva publicació comercial.

Per alguns pot semblar poca cosa, tot un any de carència! Per d'altres és una gran batalla perduda; que no la guerra, que la continuaran amb força!

Per mi, que he seguit l'evolució des del Medline, comercial i inaccessible, passant per Entrez-PubMed, la proposta tombada d'E-Biomed i el naixement de PubMed Central i de PLoS, això és un gran èxit que cal celebrar. I si no ho veieu clar, fixeu-vos en les xifres que es belluguen i en les exclamacions que provoquen.

H.R. 2764: Consolidated Appropriations Act, 2008
Division G, Title II, Section 218

El Director dels NIH requerirà a tots els investigadors finançats pels NIH que dipositin o facin dipositar a PubMed Central de la Biblioteca Nacional de Medicina una versió electrònica final i revisada de llurs manuscrits un cop acceptats per a ser publicats i que seran fets públics no més enllà de 12 mesos després de llur data de publicació. En el benentès que els NIH implementaran la política d'accés públic de manera consistent amb la llei del copyright.

Especificitats

  1. La política d'accés públic dels NIH s'aplicarà a tots els articles revisats que provenen, en tot o en part, de costos directes finançats pels NIH, o del personal dels NIH, que són acceptats per a la seva publicació a partir del 7 d'abril de 2008.
  2. Les institucions i els investigadors són responsables d'assegurar que qualsevol contracte de publicació o de copyright referent als articles que es presenten està plenament d'acord amb aquesta política.
  3. PubMed Central (PMC) és el dipòsit digital dels NIH per a articles revisats i a text complet. El seu contingut és d'accés públic i integrat amb d'altres bases de dades. (vegeu: http://www.pubmedcentral.nih.gov/)
  4. El manuscrit final revisat inclou tots els gràfics i material suplementari que estigui associat amb l'article.
  5. A partir del 25 de maig de 2008 qualsevol persona que presenti una sol·licitud, proposta o informe de seguiment als NIH ha d'incloure el número de referència de dipòsit PMC o manuscrit NIH quan citi els articles corresponents que resultin de la recerca finançada pels NIH…

Paràgrafs extrets i traduïts de:
NIH Revised Policy on Enhancing Public Access to Archived Publications Resulting from NIH-Funded Research. Release date: Jan 11, 2008;
Effective Date: April 7, 2008

H.R. 2764: Consolidated Appropriations Act, 2008

Apunt recent sobre el context europeu de l'accés obert a la publicació científica:
Bdig. L'Open Access a Europa (15-2-2008 )

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: PubMed Central obligatori

  1. dan diu:

    En el món de la ciència, un any és molt temps, però tot i així, això és certament una gran millora respecte de la situació anterior!

Els comentaris estan tancats.