Dona, 50 anys i en xarxa

Aquest any en faig 50 i això, que només hauria de ser significatiu per mi i pel meu cercle familiar, sembla donar-me un caràcter excepcional ja que formo part d'aquest segment minoritari que som les dones majors d'una certa edat i presents a la xarxa.

Ho diuen les estadístiques oficials:

Idescat. Catalunya, 2007:

 • Usuaris habituals d'Internet: de 16 a 24 anys: 86,6%
 • Usuaris habituals d'Internet: de 25 a 39 anys: 64,3%
 • Usuaris habituals d'Internet: de 40 a 54 anys: 47,3%
 • Usuaris habituals d'Internet: de 55 anys o més: 12,4%

INE. Catalunya (Espanya), Homes / Dones, 2007:

 • Personas que han utilizado el ordenador en los últimos 3 meses: 65,1 (60,9) / 57,1 (53,4)
 • Personas que han utilizado Internet en los últimos 3 meses: 60,1 (55,8 ) / 52,3 (48,2)
 • Personas que han utilizado Internet al menos una vez por semana en los últimos 3 meses: 54,0 (48,6) / 46,6 (40,1)
 • Personas que han comprado a través de Internet en los últimos 3 meses: 20,9 (15,7) / 15,7 (10,3)
 • Personas que usan teléfono móvil: 89,6 (87,5) / 87,9 (85,5)

I ho diuen els conferenciants, de tal manera que quan volen posar un exemple de facilitat en l'ús d'algun estri tecnològic o d'algun servei d'internet recorren regularment a la imatge de la dona gran amb una frase de l'estil "és tan fàcil que la meva mare és capaç de fer-ho". De vegades també hi afegeixen el fill petit o la dona.

Pel que fa a la joventut, no dubto que les proporcions entre connectats i no connectats són força ben repartides. Pel que fa a les persones més grans, la dona va quedar enrere en l'accés a l'educació i difícilment es podrà superar aquest desequilibri que afecta la seva incorporació a l'ús de les TIC.

Des de les biblioteques hem de posar el nostre granet de sorra per intentar-ho i que tothom, tingui l'edat que tingui i sigui del gènere que sigui, pugui gaudir dels avantatges de la xarxa. Amb infraestructura, amb formació personalitzada, amb dinamització i amb recollida d'informació sobre llocs, activitats i aspectes de la xarxa especialment rellevants per a aquest segment de la població.

————————

Altres dones que han tocat el tema de la dona a la xarxa recentment:

Procedència de les estadístiques:

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 comentaris a l'entrada: Dona, 50 anys i en xarxa

 1. Ferran diu:

  El que és innegable és que tingueu l’edat que tingueu, les dones teniu una presència força important a Internet. A mi em sobta quan es diu que no, que n’hi ha poques: molts dels blogs que llegeixo els escriviu dones…

  És curiós que quan es parla de la bretxa digital sempre es fa referència als sectors més desafavorits o a la bretxa entre “primer món” i “tercer món”, i no sempre es fa referència la bretxa generacional.

 2. Carme diu:

  Moltes felicitats!
  Conèixer-te ha estat una gran troballa i una sort.
  Endavant i força

 3. Aquestes dades espero aviat comencin a igualar-se. Aviat Internet serà necessari i profitós per a moltes tasques quotidianes i aquesta bretxa digital entre gèneres i generacions desapareixerà, espero. Serà la pròpia necessitat la que motivarà el canvi i no altres factors. I ja que me l´he estudiat per a les opos.. és el mateix que diu Manuel Carrión de las “Bibliotecas desde abajo”. És la demanda la que va generar la Biblioteca Pública. Sense augment de l´alfabetització i l´obligatoritat de l´educació no podríem parlar de Biblioteca Pública tal com l´entenem avui en dia.
  Si fins i tot ma mare, que en té 60 i no havia emprat mai un ordinador, ja comença amb el correu electrònic i les cerques amb el google. I no ho fa perquè li agradi, en absolut, ho fa per necessitat. Igual que si una amiga li diu, mira la web del Corte Inglés que veuràs una oferta. Al dia següent ja sap entrar al google, fer la cerca i navegar per la web dels grans magatzems.
  I ja que anomeno a ma mare, faré una cita d´ella “Els cinquanta és la millor dècada que hi ha”. Espero també ho sigui per a tú 😉 (ella juga amb avantatge perquès es va prejubilar xDDD)

 4. bibliogirl diu:

  Ja els has fet els 50 doncs? FELICITATS!!!!! (i endevant amb el blog!) 🙂

Els comentaris estan tancats.