De col·leccionistes i col·leccions

El diari alemany Frankfurter Rundschau ha publicat un breu reportatge sobre la Biblioteca Catalana de la Universitat Goethe de Frankfurt amb motiu de la imminent Fira del llibre i el protagonisme de la nostra cultura.

Des de 1981 el Dr. Stegmann ha aconseguit reunir una col·lecció de 32.000 obres dedicades a facilitar l’estudi de la nostra cultura, majoritàriament per donatiu i utilitzant contactes que li permeten, entre d’altres estratègies, cuidar-se de buidar stands després de les fires.

Els col·leccionistes són, tot sovint, mal vistos pels professionals de les biblioteques. Objecte de comentaris irònics quan no mofetes. Però la preservació sort n’ha tingut en ocasions d’aquests apassionats capaços de seguir la seva fal·lera més enllà de qualsevol dificultat.

Jo sempre tinc ben present una reflexió que feia Clifford Lynch, director de Coalition for Networked Information, fent referència a aquest paper de l’individu en la preservació cultural i a la necessitat que les lleis de propietat intel·lectual no el limitin en el nou entorn digital.

"les biblioteques de vegades fallen o manquen de visió a llarg termini en les seves polítiques de col·lecció i, per descomptat, sempre van curtes de finançament. És de vital importància que el consumidor individual, i no únicament les institucions encarregades del patrimoni cultural, tingui la capacitat de retenir indefinidament les obres que adquireix i de preservar-les… solucions més enllà del pagar per veure i que prevegin l’accés permanent i la "propietat" de les còpies seran essencials com a forma de política pública."


Clifford Lynch. The battle to define the future of the book in the digital world. First Monday, v. 6, n. 6 June 2001
 
Claus-Jürgen Göpfert. Die Erben von Ramon Llull. Vor der Buchmesse: Ein Besuch in der Katalanischen Bibliothek der Universität. Frankfurter Rundschau. 27-9-2007.

[via Infobib][@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: De col·leccionistes i col·leccions

 1. bibliogirl diu:

  Oh! Jo vaig estar un mes a la biblioteca catalana de Frankfurt!. 🙂

  A part de la col·lecció de llibres que té, disposa de molta informació de Catalunya… molts tríptics i pòsters… és un gran promotor de la llengua i la cultura catalana,això és ben cert!

  No sé perquè ha d’estar mal vist ser col·leccionista de llibres… no perquè una cosa sigui vella ha de ser esporgada, no? No sé…

 2. Daniel Gil diu:

  És un orgull veure com biblioteques d’arreu del món fan una tasca impagable per la defensa i la difusió de la nostra cultura… si tots fessim el mateix dins del nostre país…

  He rigut molt amb això de netejar els stands després de les fires. Tens raó, és una excel·lent estratègia d’adquisició de fons a cost 0€… S’hauria d’extendre: a veure si m’apunto a Construmática i l’aplico!! 😀

Els comentaris estan tancats.