Consulta europea sobre els cànons per còpia privada

Està obert un període de consulta pública de la Comissió Europea sobre els cànons per còpia privada en un món convergent.

Correspon a la penúltima fase d’una llarga revisió dels efectes obtinguts des de l’aprovació de la Directiva 2001/29, directiva que just acaben de transposar els òrgans legislatius espanyols amb la recentment aprovada reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual.

Fins al 14 de juliol de 2006 és possible participar aportant els arguments i les apreciacions pròpies a les preguntes que s’hi plantegen.

Són preocupacions fonamentals de la Comissió Europea:

 • Que els cànons per còpia privada s’han traspassat a l’entorn digital sense tenir en compte, ni l’aplicació dels sistemes anticòpia i de gestió digital de drets, ni la convergència de tecnologies
 • Que hi ha hagut una variopinta aplicació de cànons per part dels Estats de manera que l’harmonització del Mercat interior que pretenia aconseguir la Directiva 2001/29 ha quedat en una quimera.
 • Que manca transparència en relació a l’aplicació, la col·lecta i la distribució dels diners recaptats amb els cànons.

El document de la consulta es troba en anglès. No el traduïré perquè són vint pàgines. Però ho intento amb els títols dels paràgrafs de manera que veieu per on va. En cada un d’ells es fa un resum de les conclusions a què s’ha arribat en la fase d’estudi prèvia.

 1. Què són els cànons
 2. Qui administra els cànons
 3. Distribució dels cànons
  Hi ha un quadre molt interessant de quantitats recollides per entitats de gestió en els diferents països de la Unió Europea i com s’han distribuït l’any 2004. (SGAE 29,29M euros recaptats dels quals un 5,6% va per despeses d’administració i un 20% per a objectius socials i culturals, Dels 21,79M euros restants, 21% distribuït dins d’Espanya i la resta, el 79%, lliurat a l’estranger.)
 4. Gestió digital dels drets i venda digital de música
 5. Cànons i la noció del dany causat per la còpia privada
 6. Criteris per establir si un cànon s’ha d’imposar sobre un determinat equipament o suport.
 7. Cànons i convergència
 8. El Mercat interior i les diferències en els sistemes de cànons
 9. Transparència per als implicats
 10. Opinions dels implicats
  Els detentors dels drets, les entitats de gestió dels drets, els productors cinematogràfics i les empreses discogràfiques, la indústria informàtica i de telecomunicacions, els proveïdors de serveis en línia i els consumidors

Consulta europea sobre els cànons per còpia privada:
http://ec.europa.eu/internal_market/copyright/levy_reform/index_en.htm

Document de la consulta:
http://ec.europa.eu/internal_market/copyright/docs/levy_reform/stakeholder_consultation_en.pdf

Respostes rebudes per part dels implicats entre 2005 i 2006:
http://forum.europa.eu.int/Public/irc/markt/markt_consultations/library?l=/copyright_neighbouring/copyright_reform&vm=detailed&sb=Title

[@more@]Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.