Formats dels fitxers i preservació

Llegeixo a bcnbits que s’ha aprovat l’estàndard de document obert, ISO/IEC 26300 que ha de permetre la independència de l’usuari respecte a les aplicacions ofimàtiques, creant una competència real entre els fabricants.

Diu en Mor que "un dels malsons dels que han de vetllar per emmagatzemar documents en format electrònic és el problema dels formats". És tan així que hi ha en marxa diversos projectes de registre d’informació tècnica respecte a cada aplicació i a cada versió d’aplicació en que s’han creat documents digitals per tal d’usar-la en la preservació d’aquests documents.

The National Archives, l’organisme anglès que és responsable de garantir l’existència i l’accés a la informació oficial de valor històric d’Anglaterra, Escòcia i el País de Gal·les, té un d’aquests registres anomenat PRONOM i eines i serveis auxiliars com, per exemple, un programet per a identificar automàticament el format i altres dades tècniques de la creació d’un document i afegir-li aquesta informació com a metadades útils en migracions posteriors.

Adreça de PRONOM http://www.nationalarchives.gov.uk/PRONOM/default.htm

I de la seva pàgina d’enllaços a recursos i a d’altres iniciatives:
http://www.nationalarchives.gov.uk/aboutapps/pronom/tools.htm

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.