Informe PADICAT

La Biblioteca de Catalunya ha publicat a la seva web la Memòria del plantejament del projecte PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) que passa revista a les iniciatives de preservació de la web arreu del món i proposa la posada en marxa d’un servei específic que s’ocupi dels continguts catalans presents a la xarxa.

L’informe és força detallat i resulta molt interessant tant per a nosaltres els professionals de la BiD (Biblioteconomia i Documentació) com per al ciutadà que es faci preguntes sobre què passarà amb tot el munt d’informació que ara està disponible a la web i si aquesta nostra cultura, que fem entre tots, serà capaç d’aprofitar les oportunitats que li ofereixen les tecnologies emergents.

L’informe també es troba en el dipòsit RECERCAT que és una iniciativa del CBUC (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya) amb el suport del CESCA (Centre de Supercomputació de Catalunya).

RECERCAT usa el protocol de dipòsits oberts OAI-PMH de manera que els documents que s’hi emmagatzemen aconsegueixen una gran visibilitat gràcies a l’intercanvi mundial de registres i sense oblidar que Google Scholar també en recull les dades. De manera que si algun dia ha de ser possible una biblioteca universal sembla que ara la comencem a crear i que els catalans també hi podrem ser si volem i treballem de forma intel·ligent.

La possibilitat de publicar informes encarregats per les institucions públiques, tota mena de treballs de la recerca duta a terme amb fons públics i també la que es faci amb fons mixtes d’una forma ràpida, a un cost relativament baix i amb un accés universal ajuda a la transparència de l’administració, fomenta la productivitat i l’eficiència de la investigació i permet que el ciutadà agafi una mica més de confiança en l’ús que es fa dels seus impostos.

Vegeu l’informe PADICAT a: http://www.bnc.es/bc/in_padicat_2005.pdf

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 comentaris a l'entrada: Informe PADICAT

 1. Daniel diu:

  A l’últim número de l’Item, el 41, també hi ha un article sobre el PADICAT, i altres iniciatives engegades per la BC, com l’ARCA o el CLACA. Llegint-lo en preguntava si els blogs en català també formaran part del PADICAT???

 2. Daniel diu:

  Com no sigui a partir del criteri de la llengua, i en facin la captura sistemàtica. Perquè personalment ara per ara no em posaré un .cat… I suposo que no arribaran a acords personals amb cada un dels bloggers catalans, no? No sé, a veure quin camí segueix.

 3. Daniel diu:

  Si, si que m’he llegit això del bloc.cat… I perquè faig això de la redirecció a com.es??? Doncs mira, vaig demanar el domini abans que aparegués i es fés oficial el .cat… i també (com a bon catalanet, jeje), perquè eren els dominis més baratets que vaig trobar, la veritat. Per ara és només una simple redirecció… no sé si amb el temps acabarà sent un domini amb cara i ulls (hospedatge i tota la pesca). Quan arribi el moment, quan es caduqui, ja pensaré què faré. Quin mal hi ha en tenir un domini .com.es?

  Com tu, també penso que no entrarem dins les prioritats de la BC, en absolut.

 4. Daniel diu:

  Uix, no Gamoia, tranquila, no m’has ofès pas, no… Això de les redireccions, pel què sé els cercadors i els spiders automàtics no les tenen en consideració. Si fas una cerca de bauen_Blog al Google, veuràs que el domini .com.es que tinc no apareix, ja que representa que és virtual, “no existeix”. L’únic que des d’aquest domini saltes automàticament a blocat.com.

  Records
  Dani

Els comentaris estan tancats.